top of page

Naturen våkner og gir ...




I går, feiret vi min mormors 89 års dag her på gården, Bloom Artistry (Katina) Pyntet opp så fint for Mor her i stua med vårlige pastellfarger, som passet fint til den vårlige maten, som var hjemmelaget nesle og skvallerkål suppe, servert med kokte vaktel og hønseegg og ferskt nybakt brød ved siden av. 

 Suppa var knallgod den og kanskje noe av det sunneste man kan spise (?) Jeg tenker, det er bare en ukes tid side vinteren var her. På den korte tiden mobiliserer jorden og plantene seg, og lader opp med energi fra sol og varme, på en liten uke har alt ute forandret seg. Det spirer og gror, nesle og skvallerkålen er allerede en 5-10 cm høye og på nesten alle trær og busker knopper bladene seg og gjør seg klare til å folde seg ut. Naturens vårmagi har startet. Og hva er vell mere naturlig enn at knoppene er fylt med næring og energi?  

Nesle og skvallerkål er begge utrolig næringsrike og inneholder gode mengder med C-vitamin (neslen 175 mg pr 100 gram, sett i forhold til appelsin som har ca. 54 mg C-vitamin pr 100 gram og jern, her har nesle 10 mg/100g mens ovnsbakt leverpostei har 6,3 mg/100g) Det som er vesentlig her er at C-vitamin er vannløselige og at mye blir borte ved koking. Ved å koke i så lite vann som mulig og beholde kokevannet kan du beholde mer av næringen i suppa di  

Man kan også trekke te av bladene på både skvallerkål og nesle og får da utrensende, beroligende, antirevmatisk te som er god nå som våren er her og vi vil kvitte oss med "vintergrums" fra kroppen, les mer : https://rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/urti_dio.htm 

 Så uansett hvordan du vil spise og tilberede disse gratis og lett tilgjengelige grønnsakene, så husk å plukke der du vet det ikke tisses i hjel av hunder, og ikke sprøytes med gift av mennesker. Ha en god vårdag og nyt en digg, varmende suppe, gjerne med kokte vaktelegg eller hønseegg i.  

Her er oppskrift til suppe: • ca. ½ l skvallerkål • ca. ½ l brennesle • 2 hvitløkfedd • 1 løk • ca. 500 gr poteter +/ evt.annen rotfrukt (bruk det du har i kjøla) • olje eller smør til steking • salt, pepper, urter etter smak • 1 l kraft (enten selvkokt eller kraft fra butikken, her er en på nett https://www.superkraftmat.no/superkraft , men både meny og coop har også ferdig kraft i kartong)  

Stek løken og hvitløk myk i suppekjelen, fres så de oppkuttede potetene/rotfruktene kjapt. Hell over 1 l kraft. La koke i ca 10 – 15 min. Ha så i nesle og skvallerkål som er vasket og fint kuttet (eller blansjert raskt i litt kokende vann, bruk da også vannet for mest mulig næring) Bruk stavmikseren til å få en glatt og fin suppe, tilsett litt fløte/plantealternativ hvis du vil. krydre etter gane og spis sammen med noen egg og litt brød med meierismør. 

31 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page